Behoud van familiebanden bij een echtscheiding - Scheidingsplanner Midden-Nederland

Zeker bij vechtscheidingen komen verstoorde familiebanden met grootouders vaak voor. Uit een onderzoek van TNS NIPO in opdracht van Plus Magazine, blijkt zelfs dat voor 53% van de opa’s en oma’s het contact met hun kleinkinderen na een scheiding duidelijk anders is geworden. Dat komt onder meer omdat als ouders aan het scheiden zijn, er aan het behoud van deze familiebanden meestal niet veel aandacht wordt besteed. Hierdoor is het behoud van familiebanden met opa en oma niet zo vanzelfsprekend.

Grote impact op familiebanden bij een vechtscheiding

De impact is dus vooral bij vechtscheidingen heel groot. Dit komt omdat bij een vechtscheiding meestal puur vanuit emoties wordt geregeerd en er niet vanuit het belang van het kind wordt gedacht. En het kind? En de grootouders? Die worden zo onderdeel van het conflict. Dit tot groot verdriet van het kind, oma en opa. Daarnaast moeten grootouders er natuurlijk ook zelf voor waken dat zij door hun eigen gedrag geen onderdeel van het conflict worden. Ieder familielid zal zijn/haar steentje moeten bijdragen.

Wij geven u als ouders of als grootouders graag wat tips om de familiebanden te behouden.

Tips voor het behoud van familiebanden voor ouders

  • Koppel het belang van uw kinderen los van uw eigen emoties in de scheiding
  • Gebruik uw kinderen niet als een machtsmiddel ten opzichte van uw ex-partner en dus ook niet naar zijn of haar ouders
  • Kijk naar het belang van de grootouders voor uw kinderen. Er zijn meerdere belangen te bedenken voor het behoud van de familiebanden tussen uw kinderen en hun grootouders:
    • Voor de kinderen vallen al veel zekerheden weg. Grootouders kunnen voor de kleinkinderen juist een enorm rustpunt en steun zijn
    • Grootouders hebben doorgaans alle tijd en ruimte voor de kleinkinderen, terwijl de ouders druk bezig zijn met hun eigen leven weer naar een nieuwe toekomst te krijgen
    • Veel grootouders passen op doordeweekse werkdagen op de kleinkinderen. Juist na de scheiding zult u ze hard nodig hebben.
    • Volgens familietherapeuten hebben kleinkinderen die veel contact met hun grootouders hebben, minder emotionele problemen en gedragsproblemen, dan kinderen die hun grootouders nauwelijks kennen.

Tips voor het behoud van familiebanden voor grootouders

  • Vang uw kleinkinderen op zonder stemming te maken over een van hun ouders
  • Geef uw kleinkinderen stabiliteit in een moeilijke periode
  • Kinderen zijn loyaal naar hun vader en moeder, kies dus geen partij
  • Wees loyaal aan uw eigen kind, maar wordt geen onderdeel van het conflict door uw kind door dik en dun te verdedigen
  • Biedt een luisterend oor en ondersteun uw kind, maar versterk haar/zijn emoties niet. Naar de buitenwereld toe bent u dus neutraal. Uw ex-schoonzoon/dochter blijft nu eenmaal ook de vader/moeder van uw kleinkinderen.

Zijn de familiebanden echter al zo verstoord dat u uw kleinkinderen niet meer mag zien? Blijf de verjaardagen, school- en sportprestaties van uw kleinkinderen volgen. Stuur kaartjes, gebruik Facebook of WhatsApp of een cadeautje. Hiermee laat u uw kleinkinderen weten, dat u ze niet vergeten bent. Dit opent de mogelijkheid, dat uw kleinkind later zelf contact opneemt.

Besteed aandacht aan het behoud van de familiebanden

Wij adviseren u om bij het opstellen van het ouderschapsplan in het belang van uw kinderen ook voldoende aandacht te besteden aan het behoud van de familiebanden met hun grootouders. Besef u in ieder geval dat grootouders altijd bij de rechter omgang met hun kleinkind kunnen aanvragen door een verzoekschrift in te dienen bij de kinderrechter. In principe zal de kinderrechter welwillend staan ten opzichte van zo’n verzoek, tenzij de rechter die omgang niet in het belang van het kind vindt. En wees eerlijk, in die situatie wilt u toch niet terecht komen? De scheiding op zich is al moeilijk genoeg, voor u en voor uw kind(eren).

Geef een reactie