Scheiden en pensioen - Scheidingsplanner Midden-Nederland

Waarom de Scheidingsplanner

Begeleiding van begin tot eind
Met financieel en fiscaal advies
Oog voor de emoties
 Oplossings- en toekomstgericht
 Informele wijze en heldere taal
 Inclusief juridische afwikkeling

Uw pensioen bij een scheiding

Het is vaak niet het eerste onderwerp waar u aan zult denken, maar bij een scheiding moet ook het pensioen geregeld worden. En het regelen van het pensioen is vaak een aardig rekensommetje. In de meeste gevallen zal het door een ieder opgebouwde pensioen worden verdeeld. Dit geldt echter alleen als u óf getrouwd bent óf geregistreerd partnerschap heeft. U verdeelt ook alleen het pensioen dat tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap is opgebouwd.


Uw pensioen verdelen

Voor het verdelen van de pensioenen heeft u de keuze uit twee opties:

Optie 1:  Pensioenverevening 
Bij pensioenverevening hebben u en uw ex-partner ieder recht op de helft van beide ouderdomspensioenen die tijdens het huwelijk of tijdens het geregistreerd partnerschap zijn opgebouwd. Pensioenverevening betekent dat u op het moment dat uw ex-partner met pensioen gaat, de helft van zijn/haar pensioenuitkering ontvangt van hetgeen hij of zij tijdens het huwelijk heeft opgebouwd. En uw ex-partner ontvangt juist de helft van uw pensioenuitkering, die u tijdens het huwelijk heeft opgebouwd, op het moment dat u met pensioen gaat.

Optie 2: Pensioenconversie
U kunt in plaats van het pensioen te verdelen, ook kiezen voor conversie. Conversie wil zeggen dat het door u opgebouwde pensioen wordt gesplitst in een zelfstandig pensioen voor u en een zelfstandig pensioen voor uw ex-partner.

Het verschil met pensioenverevening is dat u het pensioen van uw ex-partner ontvangt op het moment dat u 65 wordt en niet op het moment dat uw ex-partner 65 wordt. Voor uw ex-partner geldt hetzelfde. Een ander verschil is dat u bij overlijden van uw ex-partner uw deel van zijn of haar pensioen blijft ontvangen. Daarentegen krijgt u het deel van uw pensioen, dat naar uw ex-partner ging, niet terug. Bij pensioenconversie wordt het door u opgebouwde pensioen eigenlijk als het ware gesplitst in een pensioen voor u en een pensioen voor uw ex-partner.


Informeer uw pensioenuitvoerder

U moet aan uw pensioenuitvoerder(s) doorgeven dat u gescheiden bent en hoe u het pensioen gaat verdelen. Dit moet u binnen twee jaar na uw scheiding doorgeven. Uw pensioenuitvoerder betaalt dan vanaf de pensioendatum aan ieder van u een deel van het pensioen uit. Om uw scheiding door te geven aan uw pensioenuitvoerder kunt u gebruik maken van een formulier van de Rijksoverheid. Sommige pensioenuitvoerders kunnen echter een eigen formulier hebben.


Wat wij voor u kunnen doen

Voor scheidende partners kan het lastig zijn een keuze te maken tussen verevening en conversie. De Scheidingsplanner Midden-Nederland kan de verschillen voor u duidelijk in beeld brengen. Hierdoor kunt u gemakkelijker een beslissing kunt nemen. Zeker als u op latere leeftijd gaat scheiden is het belangrijk om u goed te laten voorlichten.

GRATIS KENNISMAKINGSGESPREK

Neem de eerste stap naar uw nieuwe toekomst!
Bel 088 – 420 00 00 of vul uw gegevens is en wij nemen contact met u op voor het maken van een afspraak.

Hoe zit het met lijfrentes of andere verzekeringsproducten?

De Wet verevening pensioen bij scheiding geldt niet voor lijfrentes en andere verzekeringsproducten. U moet de waarde hiervan wel met elkaar verdelen, maar er gelden hier andere regels voor. Door de regels van de Belastingdienst kan het ingewikkeld zijn hoe de verdeling moet plaatsvinden. Schakel daarom een financieel specialist in.


Hoe werkt het bij pensioen in eigen beheer?

Wanneer u een eigen onderneming heeft, heeft u zeer vermoedelijk uw pensioen in eigen beheer opgebouwd. Dat heeft voor- en nadelen. Het betekent dat u op de balans van uw onderneming een reservering voor uw pensioen opneemt. Het tijdens uw huwelijk opgebouwde pensioen in eigen beheer zult u met uw ex-partner moeten delen wanneer u uit elkaar gaat. Tenzij in de huwelijkse voorwaarden is vastgelegd dat dit pensioen buiten de verdeling valt of u samen andere afspraken maakt.

Lees verder


Bekijk pensioen in eigen beheer

Kwaliteit verzekerd

Het voelde meteen vertrouwd. Gelukkig was het mogelijk om de besprekingen thuis te voeren, wat onze wens was. Dit voelde fijn. Op ons verzoek verliep alles sneller dan gepland; geweldig dat dat kon. Het was een prettige samenwerking en ik zal jouw diensten zeker aanbevelen aan vrienden en bekenden.” – Anita

 Lees alle ervaringen

Meer over de Scheidingsplanner Midden-Nederland

Wij bieden u een totaaloplossing voor elke scheiding. Dus wat uw verhaal ook is, wij hebben altijd een aanpak die bij u past. Daarnaast zijn wij anders dan anderen. Wij regelen uw scheiding niet alleen juridisch, maar juist ook op financieel én fiscaal gebied. Hiervoor hebben wij alle kennis zelf in huis en dat maakt onze aanpak uniek. Wij gaan dus een stap verder dan een advocaat of mediator tegen een concurrerende prijs.

Lees verder

GRATIS SCHEIDINGSBOEKJE

 

Gratis digitaal scheidingsboekjeWilt u weten wat er allemaal bij een scheiding komt kijken? Bestel dan vrijblijvend ons digitale boekje “Een nieuwe start…”. In ons boekje vindt u alle informatie in heldere en duidelijke taal beschreven. Zo weet u precies wat belangrijk is in deze hectische periode. En heeft u nog vragen? Natuurlijk staan we graag voor u klaar.

U ontvangt het scheidingsboekje gratis in uw mailbox. Wilt u het liever per post ontvangen? Stuur dan een e-mail met uw adresgegevens naar middennederland@scheidingsplanner.nl