Scheiding aanvragen

Waarom de Scheidingsplanner

Begeleiding van begin tot eind
Met financieel en fiscaal advies
Oog voor de emoties
 Oplossings- en toekomstgericht
 Informele wijze en heldere taal
 Inclusief juridische afwikkeling

Hoe kunt u de scheiding aanvragen?

Heeft u de knoop doorgehakt en wilt u de scheiding aanvragen? Dat regelt u door een verzoekschrift bij de rechtbank in te dienen. Dit geldt altijd bij een huwelijk en bij een geregistreerd partnerschap als u minderjarige kinderen heeft. Voordat u echter de scheiding bij de rechtbank kunt aanvragen moet u de nodige zaken al geregeld hebben. U dient eerst samen afspraken te maken over bijvoorbeeld de alimentatie, uw eigen woning en uw pensioen. Alle afspraken worden vastgelegd in een echtscheidingsconvenant dat – tezamen met uw verzoek tot echtscheiding – wordt ingediend bij de rechtbank. Daarnaast bent u voor minderjarige kinderen verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Pas als u over deze stukken beschikt kunt u de scheiding aanvragen.

Scheiding aanvragen: waar moet ik beginnen?

Voor veel mensen die gaan scheiden is het moeilijk om te bepalen waar ze moeten beginnen. Dat is ook logisch, want er komt gewoonweg enorm veel op u af. Om u inzicht te geven in waar u moet beginnen hebben wij een stappenplan gemaakt, dat u een overzicht geeft van alle stappen die bij een scheiding komen kijken. Van de stap van het informeren van uw partner tot de stap van het verwerken van uw scheiding, ons stappenplan helpt u van begin tot eind op weg. Ga hier naar ons stappenplan scheiden.

Daarnaast kunt u ook gebruikmaken van onze checklist scheiden. Voor veel scheidende mensen is het namelijk lastig om goed op een rijtje te krijgen welke zaken ze moeten gaan regelen. Onze checklist biedt u een handig hulpmiddel ter voorbereiding op uw scheiding. Vraag hier onze checklist scheiden aan.

Hoe pakt u de scheiding aanvragen aan?

Voor het opstellen van het scheidingsconvenant kunt u proberen om zelf samen afspraken te maken. De ervaring leert echter dat vooral het maken van afspraken over de financiële zaken en de kinderen vaak enorm tegenvalt. Bij de financiële zaken komt dat met name doordat u met veel wet- en regelgeving te maken krijgt. Bovendien raken veel onderdelen van het scheidingsproces de belastingwetgeving. In de praktijk blijkt dat er bij een scheiding te vaak onvoldoende aandacht wordt besteed aan de fiscale aspecten. Vooral de fiscale behandeling van de eigen woning is een veelvoorkomend struikelblok. De Belastingdienst signaleert als belangrijkste knelpunt de gebrekkige vastlegging van de afspraken in het convenant.

Veel scheidende mensen schakelen daarom een financieel specialist in scheidingen, zoals de Scheidingsplanner, in. In de eerste plaats omdat ze zelf onvoldoende kennis in huis hebben en door de bomen het bos niet meer zien. Maar ook omdat ze er samen uit willen komen en hiervoor begeleiding nodig hebben in de onderlinge gesprekken. Daarnaast willen ze achteraf niet voor verrassingen komen te staan.

Een eerste belangrijke beslissing is dus hoe u de scheiding gaat aanvragen. Gaat u alles zelf regelen of schakelt u een (financieel) scheidingsexpert in? Een andere zwaarwegende beslissing is of u de scheiding samen of zonder uw partner aanvraagt.

Samen de scheiding aanvragen

Er zijn verschillende manieren om uit elkaar te gaan. Het eerste dilemma waar veel scheidende mensen voor staan is de keuze om samen of apart de scheiding aan te vragen. Bij samen de scheiding aanvragen kiest u voor een gezamenlijke advocaat, een bemiddelaar of een mediator. Deze persoon behartigt dan de belangen van u beiden.

Lees verder

GRATIS KENNISMAKINGSGESPREK

Neem de eerste stap naar uw nieuwe toekomst!
Bel 088 – 420 00 00 of vul uw gegevens is en wij nemen contact met u op voor het maken van een afspraak.

Handig overzicht scheidingsbemiddelaars

Er is tegenwoordig een ruime keuze in scheidingsbemiddelaars. Scheidende mensen zien vaak door de bomen het bos niet meer. Voor uw gemak hebben we daarom alle onderlinge verschillen tussen scheidingsbemiddelaars in een handig overzicht duidelijk in kaart gebracht. In het overzicht ziet u wat de diverse scheidingsprofessionals voor u doen, wat hun doelen zijn en hoe er wordt omgegaan met de belangen van de kinderen.


Meer informatie en tips over scheiden

> Checklist scheiden
> Scheiden met kinderen
> Financieel advies bij een scheiding
> Stappenplan scheiding


Top 3 vragen over een scheiding

Kwaliteit verzekerd

Het voelde meteen vertrouwd. Gelukkig was het mogelijk om de besprekingen thuis te voeren, wat onze wens was. Dit voelde fijn. Op ons verzoek verliep alles sneller dan gepland; geweldig dat dat kon. Het was een prettige samenwerking en ik zal jouw diensten zeker aanbevelen aan vrienden en bekenden.” – Anita

Lees alle ervaringen

Meer over de Scheidingsplanner Midden-Nederland

Wij bieden u een totaaloplossing voor elke scheiding. Dus wat uw verhaal ook is, wij hebben altijd een aanpak die bij u past. Daarnaast zijn wij anders dan anderen. Wij regelen uw scheiding niet alleen juridisch, maar juist ook op financieel én fiscaal gebied. Hiervoor hebben wij alle kennis zelf in huis en dat maakt onze aanpak uniek. Wij gaan dus een stap verder dan een advocaat of mediator tegen een concurrerende prijs.

Lees verder

GRATIS SCHEIDINGSBOEKJE

 

Gratis digitaal scheidingsboekjeWilt u weten wat er allemaal bij een scheiding komt kijken? Bestel dan vrijblijvend ons digitale boekje “Een nieuwe start…”. In ons boekje vindt u alle informatie in heldere en duidelijke taal beschreven. Zo weet u precies wat belangrijk is in deze hectische periode. En heeft u nog vragen? Natuurlijk staan we graag voor u klaar.

U ontvangt het scheidingsboekje gratis in uw mailbox. Wilt u het liever per post ontvangen? Stuur dan een e-mail met uw adresgegevens naar middennederland@scheidingsplanner.nl