Scheiden en co-ouderschap - Scheidingsplanner Midden-Nederland

Waarom de Scheidingsplanner

Begeleiding van begin tot eind
Met financieel en fiscaal advies
Oog voor de emoties
 Oplossings- en toekomstgericht
 Informele wijze en heldere taal
 Inclusief juridische afwikkeling

Wat is co-ouderschap?

Na de scheiding blijft u als ouders allebei verantwoordelijk voor de zorg- en opvoedingstaken en de kosten van uw kinderen. U maakt met elkaar afspraken hoe deze zorg- en omgangsregeling eruit komt te zien. Hierbij kiezen steeds meer scheidende ouders voor co-ouderschap. Maar wat houdt co-ouderschap precies in ? Zijn er  voor- en nadelen? En is co-ouderschap voor alle scheidende ouders geschikt?


Wat houdt co-ouderschap in?

Bij co-ouderschap deelt u als gescheiden ouders samen de zorg- en opvoedingstaken. Hierbij gaat het meestal om een bijna gelijke verdeling van de zorg. Uw kinderen zijn bijna even vaak bij hun moeder als bij hun vader. Dat kan bijvoorbeeld drie dagen bij de ene ouder en vier dagen bij de andere ouder zijn. Of uw kinderen wisselen per week. Het kan ook andersom: uw kinderen wonen continue in één huis en u als ouder komt daar om de beurt voor hen zorgen. Co-ouderschap is niet wettelijk vastgelegd, het staat u dus vrij om zelf afspraken te maken over hoe u het co-ouderschap wilt gaan invullen.


Is co-ouderschap voor iedereen geschikt?

Nee, co-ouderschap is niet voor iedereen weggelegd. U moet er van tevoren goed over nadenken of co-ouderschap bij uw situatie en bij uw kinderen past. Als co-ouderschap mislukt, ligt dit vaak aan conflicten tussen de ouders. Om co-ouderschap succesvol te laten zijn moet u minimaal:

  • Flexibel zijn in de opvang van uw kinderen
  • Ten minste zakelijk met elkaar kunnen overleggen over de kinderen
  • Ongeveer dezelfde opvoed- en huisregels aanhouden
  • Bereid zijn er het beste van te maken
  • Bij elkaar in de buurt wonen
  • Het in grote lijnen met elkaar eens zijn over de opvoeding

In de eerste plaats is het bij elkaar in de buurt wonen een belangrijke vereiste bij co-ouderschap. Uw kinderen kunnen dan zonder al te veel inspanningen vanuit beide adressen naar school. Ook kan hun leven met vriendjes en clubs gewoon blijven doorgaan zoals ze gewend zijn.


Co-ouderschap en de voordelen

Co-ouderschap heeft zeker voordelen ten opzichte van andere regelingen. Uit onderzoek blijkt dat kinderen het bij co-ouderschap niet slechter doen dan kinderen die vooral bij één ouder wonen na de scheiding. Ook blijkt dat 4 op de 5 ouders 2 jaar na de scheiding nog altijd het co-ouderschap delen. Een belangrijk voordeel is dat bij co-ouderschap kinderen over het algemeen met beide ouders een goede band kunnen opbouwen. Dit is met een ‘weekend-ouder’ vaak weer onmogelijk.

Lees meer over co-ouderschap

GRATIS KENNISMAKINGSGESPREK

Neem de eerste stap naar uw nieuwe toekomst!
Bel 088 – 420 00 00 of vul uw gegevens is en wij nemen contact met u op voor het maken van een afspraak.

Test co-ouderschap

Wilt u weten of co-ouderschap bij uw situatie en uw kinderen past? Doe dan de test. Beantwoord alle vragen, u krijgt daarna direct de uitslag te zien. U krijgt ook de uitslag per e-mail toegestuurd.

Ga hier naar de test

Bekijk tips over scheiden en kinderen

Kwaliteit verzekerd

Het voelde meteen vertrouwd. Gelukkig was het mogelijk om de besprekingen thuis te voeren, wat onze wens was. Dit voelde fijn. Op ons verzoek verliep alles sneller dan gepland; geweldig dat dat kon. Het was een prettige samenwerking en ik zal jouw diensten zeker aanbevelen aan vrienden en bekenden.” – Anita

 Lees alle ervaringen

Meer over de Scheidingsplanner Midden-Nederland

Wij bieden u een totaaloplossing voor elke scheiding. Dus wat uw verhaal ook is, wij hebben altijd een aanpak die bij u past. Daarnaast zijn wij anders dan anderen. Wij regelen uw scheiding niet alleen juridisch, maar juist ook op financieel én fiscaal gebied. Hiervoor hebben wij alle kennis zelf in huis en dat maakt onze aanpak uniek. Wij gaan dus een stap verder dan een advocaat of mediator tegen een concurrerende prijs.

Lees verder

GRATIS SCHEIDINGSBOEKJE

 

Gratis digitaal scheidingsboekjeWilt u weten wat er allemaal bij een scheiding komt kijken? Bestel dan vrijblijvend ons digitale boekje “Een nieuwe start…”. In ons boekje vindt u alle informatie in heldere en duidelijke taal beschreven. Zo weet u precies wat belangrijk is in deze hectische periode. En heeft u nog vragen? Natuurlijk staan we graag voor u klaar.

U ontvangt het scheidingsboekje gratis in uw mailbox. Wilt u het liever per post ontvangen? Stuur dan een e-mail met uw adresgegevens naar middennederland@scheidingsplanner.nl