Belasting en echtscheiding - Scheidingsplanner Midden-Nederland

Waarom de Scheidingsplanner

Begeleiding van begin tot eind
Met financieel en fiscaal advies
Oog voor de emoties
 Oplossings- en toekomstgericht
 Informele wijze en heldere taal
 Inclusief juridische afwikkeling

Echtscheiding en belasting

Belasting en echtscheiding, een hele klus. De belastingdienst geeft zelf niet voor niets de tip om een onafhankelijk adviseur in te schakelen voordat u de afspraken vastlegt. De fiscale gevolgen van een scheiding moet u dan ook niet onderschatten. Goed fiscaal advies tijdens uw scheiding kan u Euro’s besparen en fouten in uw echtscheidingsconvenant voorkomen. Zorg er daarom voor dat u, net als bij uw belastingaangifte, op tijd voldoende zorg besteed aan de fiscaal voordeligste oplossingen. Waar moet u aan denken?

Heffingskortingen

Uw scheiding kan gevolgen hebben voor heffingskortingen. Een heffingskorting is een bedrag dat in mindering wordt gebracht op de te betalen belasting en premies volksverzekeringen. U betaal dan minder belasting en/of premies. U kunt na de scheiding recht krijgen op een heffingskorting of een bestaande korting kan komen te vervallen.


Belasting en pensioen

In de praktijk worden er nog wel eens andere afspraken over het verdelen van het pensioen gemaakt. Bijvoorbeeld omdat één van de partners de overwaarde van de woning niet gefinancierd krijgt om de andere partner uit te kopen. De oplossing wordt nog wel eens gevonden in het uitruilen van het recht op de overwaarde en het recht op het te verevenen pensioen. Fiscaal gezien kan dat echter niet zomaar, laat u zich hier dus goed over adviseren.


Belasting en alimentatie

De kinderalimentatie kent geen fiscale gevolgen, de partneralimentatie wel. Voor de ontvanger is de partneralimentatie belast en voor de betaler aftrekbaar. Maar wat zijn de beste keuzes als de partneralimentatie in natura uitbetaalt wordt, bijvoorbeeld omdat de ex-partner de huur of de hypotheek van de woning betaalt? Of als u het bedrag van de partneralimentatie in één keer wilt afkopen? Breng daarom vooraf alle gevolgen voor de belasting goed in kaart voordat u een beslissing neemt.


Belasting en eigen woning

Bij een eigen woning moet u de waarde van de woning met elkaar verdelen. Hierbij kan er sprake zijn van overwaarde of onderwaarde. U moet deze waarde met elkaar verrekenen, anders ziet de Belastingdienst dit als een schenking. Bij overwaarde kan tevens de bijleenregeling meespelen, hetgeen weer invloed op de hypotheekrenteaftrek van een eventueel nieuw aangekochte woning heeft. Daarnaast moet u ook de tweejaarperiode volgens de scheidingsregel voor de renteaftrek goed in de gaten houden.


Toeslagen

Eventuele toeslagen die u ontvangt, bijvoorbeeld het kindgebonden budget, kunnen na uw scheiding wijzigen. Informeer hiernaar, het kan zijn dat u na uw scheiding recht heeft op meer toeslagen.


Wat wij voor u kunnen doen

Wilt u alle fiscale valkuilen bij uw echtscheiding vermijden? Kies dan voor een financieel/fiscaal specialist in scheidingen met veel ervaring op het gebied van financiën en de fiscus. De belastingdienst geeft zelf niet voor niets de tip om een onafhankelijk adviseur in te schakelen voordat u de afspraken vastlegt. Wij hebben alles in huis (opleidingen én jarenlange ervaring) om uw scheiding onder deskundige begeleiding te regelen. Wij helpen u om alle belastingzaken in kaart te brengen en bekijken samen met u wat de beste keuzes zijn. Zodat u weloverwogen beslissingen kunt nemen en de meest optimale afspraken kunt maken.

GRATIS KENNISMAKINGSGESPREK

Neem de eerste stap naar uw nieuwe toekomst!
Bel 088 – 420 00 00 of vul uw gegevens is en wij nemen contact met u op voor het maken van een afspraak.

Vergeet ook deze belastingzaken niet

Verdelen bezittingen en spaargeld

U kunt samen afspraken maken over de verdeling van spaargeld en inboedel. Het kan zijn dat u belasting verschuldigd bent als de één meer krijgt dan de ander. Er is dan sprake van onder- of overbedeling en u moet dan misschien schenkbelasting betalen.

Fiscaal partnerschap

Na uw scheiding verandert uw fiscale partnerschap. U kunt in het jaar waarin u uit elkaar gaat nog samen aangifte van de belasting doen of u kunt het fiscale partnerschap direct ontbinden. Het hangt van uw situatie af wat voor u de meest gunstige keuze is. Het kan soms zelfs ten gunste van bepaalde fiscale gevolgen in uw voordeel zijn om het verzoekschrift tot echtscheiding later in te dienen dan nodig is.

Lees verder


Waarom een Scheidingsplan

Kwaliteit verzekerd

Het voelde meteen vertrouwd. Gelukkig was het mogelijk om de besprekingen thuis te voeren, wat onze wens was. Dit voelde fijn. Op ons verzoek verliep alles sneller dan gepland; geweldig dat dat kon. Het was een prettige samenwerking en ik zal jouw diensten zeker aanbevelen aan vrienden en bekenden.” – Anita

 Lees alle ervaringen

Meer over de Scheidingsplanner Midden-Nederland

Wij bieden u een totaaloplossing voor elke scheiding. Dus wat uw verhaal ook is, wij hebben altijd een aanpak die bij u past. Daarnaast zijn wij anders dan anderen. Wij regelen uw scheiding niet alleen juridisch, maar juist ook op financieel én fiscaal gebied. Hiervoor hebben wij alle kennis zelf in huis en dat maakt onze aanpak uniek. Wij gaan dus een stap verder dan een advocaat of mediator tegen een concurrerende prijs.

Lees verder

GRATIS SCHEIDINGSBOEKJE

 

Gratis digitaal scheidingsboekjeWilt u weten wat er allemaal bij een scheiding komt kijken? Bestel dan vrijblijvend ons digitale boekje “Een nieuwe start…”. In ons boekje vindt u alle informatie in heldere en duidelijke taal beschreven. Zo weet u precies wat belangrijk is in deze hectische periode. En heeft u nog vragen? Natuurlijk staan we graag voor u klaar.

U ontvangt het scheidingsboekje gratis in uw mailbox. Wilt u het liever per post ontvangen? Stuur dan een e-mail met uw adresgegevens naar middennederland@scheidingsplanner.nl