Scheiden met eigen woning - Scheidingsplanner Midden-Nederland

Waarom de Scheidingsplanner

Begeleiding van begin tot eind
Met financieel en fiscaal advies
Oog voor de emoties
 Oplossings- en toekomstgericht
 Informele wijze en heldere taal
 Inclusief juridische afwikkeling

Hoe zit het met scheiden en onze eigen woning?

Dit is waarschijnlijk één van de belangrijkste vragen die tijdens uw scheiding speelt. En tegelijkertijd één van de meest lastige. Zo heeft de scheiding in eerste instantie direct effect op uw woonsituatie, één van u zal de woning gaan verlaten. Kunt u dan als uw een ander huis wilt kopen een nieuwe hypotheek krijgen? En als één van u in de koopwoning wil blijven wonen, is dat dan financieel haalbaar?

Uw scheiding heeft namelijk veel financiële gevolgen, ook voor uw hypotheek. Alles bij elkaar maakt dat een eigen woning bij een scheiding een lastige klus is, ook belastingtechnisch gezien. Het is vaak moeilijk om hierover met elkaar de juiste afspraken te maken, ook door de vele scenario’s die er mogelijk zijn. Komt u er samen niet uit? De Scheidingsplanner heeft alle financiële expertise direct in huis en kan u hier uitstekend bij helpen.


Kan ik in het huis blijven wonen?

Vaak is de eerste vraag: kan één van ons in de woning blijven wonen? Is dat financieel haalbaar? Om hier duidelijkheid over te krijgen moet u eerst al uw financiële zaken op een rijtje zien te krijgen. Eerst moet uw inkomen na de scheiding inzichtelijk zijn zodat u kunt bepalen of de hypotheek van de woning hiervan te betalen is.

Vragen die hierbij meespelen zijn:

  • Is de woning eigendom van één van u of gezamenlijk bezit?
  • Rest er nog een hypotheekschuld op de woning?
  • Heeft de woning overwaarde?
  • Welke verzekeringen of beleggingen zijn er aan de hypotheek gekoppeld?

Als duidelijk is of dit voor één van u financieel haalbaar is, dan neemt diegene na de scheiding de hypotheek over en koopt de ex-partner uit. De hypotheekschuld wordt overgeschreven op naam van degene die in het huis blijft wonen. Ook wordt de financiering van het resterende schuldbedrag geregeld. Tot slot vindt bij de notaris de overname van de woning plaats.


Als u beiden niet kunt blijven wonen

Het kan voorkomen dat de woning toch verkocht moet worden, bijvoorbeeld omdat de wens om in de woning te blijven wonen niet haalbaar is. De vervolgvragen zijn dan:

  • Gaan we allebei een nieuwe woning kopen of misschien toch huren?
  • En als ik wil kopen: welke koopprijs is dan mogelijk?
  • En ook: hoe gaat mijn financiering eruit zien?
  • En de daarbij behorende woonlasten?

Wij kunnen al tijdens het scheidingstraject beoordelen welke woonwensen er mogelijk zijn of niet. Wij bekijken uw huidige situatie en brengen alle keuzemogelijkheden voor u in kaart. Hierdoor kunnen wij u snel duidelijkheid en rust geven.


 Aanvullende producten

In veel gevallen is er aan de hypotheekschuld een product verbonden om in de toekomst de hypotheek (deels) af te lossen:

• Een spaarverzekering
• Een beleggingsrecht eigen woning
• Een kapitaalverzekering

In dit product is dan al enkele jaren geld ingelegd en is er dus waarde opgebouwd. Wat gaat u met dit spaarpotje doen bij de scheiding? Heeft u het nodig voor de hypotheek voor de nieuwe woning of juist niet omdat u op basis van de nieuwe fiscale regels toch al grotendeels moet gaan aflossen op de hypotheek?

Lees verder

GRATIS KENNISMAKINGSGESPREK

Neem de eerste stap naar uw nieuwe toekomst!
Bel 088 – 420 00 00 of vul uw gegevens is en wij nemen contact met u op voor het maken van een afspraak.

Hoe kijkt de Belastingdienst hier tegenaan?

Een scheiding kent ook veel fiscale gevolgen. Een eigen woning is bij een echtscheiding echter vaak eerder een fiscale valkuil als men zich niet goed laat informeren en hierdoor niet de juiste beslissingen neemt. We geven u hier één voorbeeld van hoe de Belastingdienst tegen bepaalde zaken aankijkt.

De eigen woningregeling

Als een van de partners de eigen woning verlaat, dan heeft dat vanzelfsprekend gevolgen voor de eigen woningregeling. Fiscaal gezien wordt de woning volgens de scheidingsregeling voor de vertrekkende partner nog maximaal twee jaar lang als eigen woning aangemerkt. Wie van de partners het eigenwoningforfait en de aftrekbare rente in die periode moet aangeven, hangt af van de juridische eigendomsverhouding en de juridische schuldverhouding. Bij gemeenschap van goederen is dit 50/50, bij huwelijkse voorwaarden kan de eigendomsverhouding anders liggen.

Lees verder


Bekijk scheiden en de hypotheek

Kwaliteit verzekerd

Het voelde meteen vertrouwd. Gelukkig was het mogelijk om de besprekingen thuis te voeren, wat onze wens was. Dit voelde fijn. Op ons verzoek verliep alles sneller dan gepland; geweldig dat dat kon. Het was een prettige samenwerking en ik zal jouw diensten zeker aanbevelen aan vrienden en bekenden.” – Anita

 Lees alle ervaringen

Meer over de Scheidingsplanner Midden-Nederland

Wij bieden u een totaaloplossing voor elke scheiding. Dus wat uw verhaal ook is, wij hebben altijd een aanpak die bij u past. Daarnaast zijn wij anders dan anderen. Wij regelen uw scheiding niet alleen juridisch, maar juist ook op financieel én fiscaal gebied. Hiervoor hebben wij alle kennis zelf in huis en dat maakt onze aanpak uniek. Wij gaan dus een stap verder dan een advocaat of mediator tegen een concurrerende prijs.

Lees verder

GRATIS SCHEIDINGSBOEKJE

 

Gratis digitaal scheidingsboekjeWilt u weten wat er allemaal bij een scheiding komt kijken? Bestel dan vrijblijvend ons digitale boekje “Een nieuwe start…”. In ons boekje vindt u alle informatie in heldere en duidelijke taal beschreven. Zo weet u precies wat belangrijk is in deze hectische periode. En heeft u nog vragen? Natuurlijk staan we graag voor u klaar.

U ontvangt het scheidingsboekje gratis in uw mailbox. Wilt u het liever per post ontvangen? Stuur dan een e-mail met uw adresgegevens naar middennederland@scheidingsplanner.nl