Tips voor een onbezorgde vakantie na de scheiding

Met de zomervakantie in het vooruitzicht, besteden we graag wat aandacht aan het op vakantie gaan met de kinderen na de scheiding. Want de vakantietijd moet een feestje zijn, ook voor kinderen van gescheiden ouders. Waar moet u aan denken? In de eerste plaats aan duidelijke afspraken en een goede afstemming met elkaar. Hieronder vind u nog 5 andere tips voor een onbezorgde vakantie na de scheiding.

1. Zorg dat u op tijd de benodigde documenten in huis heeft

Naar het buitenland op vakantie? Regel – naast een geldig paspoort, visum, ziektekostenverzekering en reisverzekering voor de kinderen- ook de onderstaande formulieren tijdig om onnodige vakantiestress te voorkomen:

  • Formulier toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland
  • Geboorteakte *
  • Recent uittreksel gezagsregister *
  • Recent uittreksel BRP (was GBA) *
  • Kopie paspoort toestemming gevende ouder
  • Eventueel kopie retourticket van het kind
  • Eventueel uitspraak met betrekking tot gezag en omgang
  • Eventueel het ouderschapsplan

Informeer ook bij het consulaat of de ambassade van het betreffende vakantieland hoe zij met alleenreizende ouders met kinderen omgaan. Soms zijn er nog aanvullende documenten nodig.

* Deze documenten mogen maximaal 3 maanden oud zijn

2. Geef uw kinderen de tijd

Vooral het eerste jaar na scheiding is het voor uw kinderen belangrijk, dat ze de tijd krijgen om zich op deze nieuwe wijze van vakantie vieren, rustig kunnen voorbereiden. Zeker als er nieuwe partners meegaan. In plaats van alleen met papa of mama op vakantie, wordt het dan ineens: met papa of mama op vakantie en nog een aantal mensen meer! Uw kinderen tijdig kennis laten maken met deze nieuwe personen in uw leven, kan veel stress bij uw kinderen voorkomen. Als ouder wilt u toch dat uw kinderen een leuke vakantie hebben!

3. Maak met elkaar een planning

Maak ruim van te voren een planning met de andere ouder. Wanneer zijn de kinderen bij de ene ouder en wanneer bij de andere? Kinderen willen en hoeven overigens geen zes weken in het buitenland te zitten. Meestal is dat gewoon teveel en te vermoeiend en ook kostbaar. Een vakantieplanning is de basis waar u op terug kunt vallen en geeft iedereen duidelijkheid en rust. En natuurlijk kan men in onderling overleg altijd nog flexibel zijn en de planning aanpassen als dat nodig is.

4. Maak afspraken over het contact met de andere ouder

Voor uw kinderen kan het fijn zijn om tijdens de vakantie contact te hebben met de andere ouder die niet mee is op vakantie. Spreek met uw kinderen af wanneer hij of zij met de andere ouder contact heeft tijdens de vakantie en op welke manier. Duidelijke regels voor allemaal, zorgt dat iedereen kan genieten. Zorg er ook voor u over en weer beschikt over alle relevante informatie, zoals vluchtgegevens, contactgegevens van het vakantieverblijf, mobiele nummers enzovoorts.

5. Stem alles duidelijk af

Bespreek samen als ouders de bestemming van de vakantie. Wat willen de kinderen? Wat wil ik? Wat wil de andere ouder? Kinderen vinden het ook erg leuk om betrokken te worden bij het plannen van de duur en bestemming van de vakantie, maar hou wel zelf de regie. Spreek ook duidelijk onderling af, wie welke kosten van de vakantie betaalt. En neem als overweging mee dat kinderen drie weken achter elkaar bij de ene ouder soms als heel lang kunnen ervaren met een enorm gevoel van heimwee als gevolg.

Geef een reactie