Belangen van kinderen bij een scheiding - Scheidingsplanner Midden-Nederland

Bij een scheiding komen de kinderen op de eerste plaats, hun belangen staan voorop. Want een scheiding heeft voor hun veel impact, hun gezinsleven komt op z’n kop te staan. Hoe groot deze impact is, is afhankelijk van een aantal factoren zoals de leeftijd en het karakter van uw kinderen, de manier hoe u met uw scheiding omgaat en of u uw kinderen goed ondersteunt. Welke belangen van kinderen spelen een rol bij een scheiding? We geven u een aantal tips.

Wees eerlijk

Blijf eerlijk naar uw kinderen toe. Bedenk geen uitvluchten of smoesjes, kinderen voelen namelijk precies aan of u eerlijk bent of niet. Onduidelijke antwoorden op hun vragen zullen uw kinderen als onplezierig ervaren.

Geef uw kinderen een stem

Geef uw kinderen de kans om zich te uiten en te vertellen wat zij belangrijk vinden. Schep hierbij niet te veel verwachtingen en geef aan dat u samen uiteindelijk bepaalt welke afspraken er gemaakt gaan worden. Het belangrijkste is dat uw kinderen zich gehoord voelen.

Blijf luisteren naar uw kinderen

Goed naar uw kinderen luisteren is niet alleen belangrijk tijdens het eerste gesprek waarin u uw kinderen vertelt dat u gaat scheiden. Kinderen kunnen bijvoorbeeld dichtklappen tijdens dit gesprek of door emoties overmand worden. Vragen komen dan meestal later. Maak dus ook na het eerste gesprek voortdurend tijd vrij voor uw kinderen, zodat zij hun verhaal kwijt kunnen en hun zorgen met u kunnen delen. Wacht dus niet tot zij met hun vragen bij u komen, maar initieer regelmatig een tussentijds gesprek met uw kinderen. Uw kinderen zullen misschien niet altijd open staan voor een gesprek, maar het is goed ze wel steeds deze mogelijkheid te bieden.

Gun elkaar de ouderrol

Laat uw kinderen niet kiezen tussen u en uw ex-partner. Ze willen dat niet én kunnen dat ook niet, ze willen namelijk hun andere ouder niet tekortdoen. Spreek met uw kinderen ook niet negatief over uw ex-partner en sta open voor positieve verhalen van uw kinderen over uw ex-partner. Gebruik uw kinderen ook niet als communicatiemiddel met uw ex-partner, maar communiceer rechtstreeks met elkaar.

Stimuleer contact met familie

Uw kinderen kunnen uw scheiding beter verwerken als zij meerdere mensen in hun directe omgeving hebben die hun het gevoel geven er niet alleen voor te staan. Het kan uw kinderen helpen als zij met hun emoties en vragen ook terecht kunnen bij andere volwassenen. Zoals opa of oma of een ander familielid. Stimuleer deze contacten dan ook. Voor de kinderen vallen al veel zekerheden weg en grootouders kunnen voor de kleinkinderen juist een enorm rustpunt en steun zijn.

Stel uw kinderen gerust

Ook uw kinderen zijn onzeker over hun toekomst. Hoe vaak zie ik papa of mama, kan ik op dezelfde school blijven, wie brengt mij naar school of een feestje en is er straks nog wel voldoende geld voor sport, hobby enzovoorts? Stel uw kinderen gerust ook al heeft u misschien nog niet alle antwoorden op hun vragen. Zeg gewoon eerlijk dat u het nog niet weet, maar dat u dit samen gaat regelen.

Laat uw kinderen contact houden met beide ouders

Het is logisch dat kinderen hun ouders minder regelmatig zien na een scheiding. Als het contact goed is en als het contact regelmatig plaatsvindt hoeft dit geen probleem te vormen. Waar kinderen veel last van kunnen hebben, is als ze één van de twee ouders helemaal niet meer of erg onregelmatig zien. Besef u dat dat het voor uw kinderen belangrijk is om goed contact te hebben met beide ouders. Het helpt uw kinderen bij het aanpassen aan de nieuwe situatie en het voorkomt problemen op latere leeftijd. Kinderen kunnen een scheiding eerder verwerken en beter een plaats kunnen geven als hun ouders in staat zijn elkaar na de ouderrol te gunnen

 

 

Geef een reactie