Kinderen vertellen over scheiding

Uw kinderen vertellen dat u gaat scheiden, een gesprek waar u waarschijnlijk enorm tegenop ziet. De manier waarop uw uw kinderen informeert over uw scheiding is essentieel voor hun verdere verwerkingsproces. Het is dan ook belangrijk dat u hier zeer zorgvuldig mee omgaat. Het kan zijn dat u als ouders van mening verschillen over wat en hoe u het gaat vertellen. Toch is het proberen om samen op één lijn zitten hetgeen waar uw kinderen het meest mee zijn gebaat.

De basisregels van het gesprek

Voor het verwerkingsproces is het voor kinderen het beste als hun ouders samen vertellen dat zij gaan scheiden. Kies een moment uit waarbij u niet gestoord wordt, neem de tijd voor dit gesprek. In het gesprek geeft u aan dat het uw uitdrukkelijke wens is dat uw kinderen een goede relatie behouden met ieder van de ouders. Vertel uw kinderen ook:

  • Dat u niet meer samen in één huis wilt wonen
  • Dat u altijd van hen blijft houden en voor hen blijft zorgen
  • Dat ze altijd alles kunnen vragen
  • Dat het niet hun schuld is, maar te maken heeft met moeilijkheden tussen u beiden
  • Dat het besluit definitief is en dat ze echt niets kunnen doen om u weer bij elkaar te brengen

Neem ook na het gesprek de tijd

Het is ook prettig als u na het gesprek de tijd neemt om te kijken wat het gesprek bij uw kinderen teweeg heeft gebracht. Een moment vlak voor het weekend zou een goed moment kunnen zijn, bijvoorbeeld de vrijdagavond. Zorg ervoor dat u dat weekend goed beschikbaar bent voor uw kinderen. Kijk zelf hoe uw kinderen ermee omgaan en ga het gesprek aan om te na te gaan of uw kinderen nog vragen hebben of ergens mee zitten. Herhaal dit in de komende tijd zodat uw kinderen de gelegenheid blijven hebben om hun gevoelens en eventuele zorgen te uiten. Het liefst in een vast patroon.

Wat is er nog meer belangrijk?

We geven u graag een aantal tips:

Stel uw kinderen gerust
Wees u ervan bewust dat alles dat de kinderen willen horen niet eens is “Ik hou van jou”, maar “Ik zal je niet verlaten”. Daar vrezen de kinderen het meest voor. Zorg ervoor dat u dit aan de kinderen duidelijk maakt door te vertellen dat u samen zorgen voor een goede verdeling van de tijd met de kinderen.

Geef de kinderen gelegenheid te reageren
Sta open voor reacties die kunnen komen. Denk aan vechten, vluchten, bevriezen; boosheid, verdriet, ongeloof. Het zal moeilijk zijn uw kinderen verdrietig te zien. Wanneer u hun reacties en emoties kunt accepteren, geeft u de kinderen ‘toestemming’ te mogen voelen wat zij voelen.

Bereid het gesprek samen voor
Neem de tijd voor het gesprek en zorg dat u niet gestoord wordt. Oefen het gesprek zelfs. Bedenken hoe het gesprek zal zijn, is heel iets anders dan het daadwerkelijk voeren. Door samen te oefenen en de woorden uit te spreken haalt u de scherpe kantjes er voor uzelf af. Tevens wordt u zich bewust van uw eigen emoties en heeft u uzelf meer onder controle wanneer u daadwerkelijk voor de taak staat.

Geef elkaar als ouders niet de schuld.
Reageer niet vijandig naar de ander en maak duidelijk dat de scheiding op geen enkele manier de schuld is van de kinderen. Hoe logisch het in de ogen van een volwassene ook kan lijken dat de kinderen geen schuld hebben aan de scheiding; voor de kinderen is het heel belangrijk letterlijk te horen dat zij hiervoor geen aanleiding hebben gegeven.

Toon uw emoties en reguleer ze
Door uw emoties te tonen, laat u zien dat u open staat voor emoties die de kinderen kunnen hebben. Voelt u tranen prikken, benoem het dan: “Ik vind het moeilijk en ben er verdrietig van.” Onderstreep dat u de ouder bent en uw kinderen u niet hoeven te troosten of voor u hoeven te zorgen.

Literatuurtips voor ouders

  • Aan alle gescheiden ouders, Marsha Pinedo en Petra Vollinga
  • Luister je wel naar mij? Gespreksvoering met kinderen tussen vier en twaalf jaar, Martine Delfos
  • Ik heb ook wat te vertellen. Gespreksvoering met pubers en adolescenten, Martine Delfos
  • Vaders, hoe doen ze het toch? Martine Delfos
  • Kind van gescheiden ouders, kind van de rekening, Edward Teyber
  • Een ouderschapsplan maken, Pieter Vermeulen
  • Gescheiden met je ex toch samen goede ouders, Carlijne Vos & Jean-Pierre Ven
  • Co-ouderschap, het beste van twee ouders, Yoeke Nagel

Geef een reactie